Исканата оставка на министъра на отбраната Стефан Янев беше очакван резултат от коалиционните отношения. Това мнение изрази в „Тази сутрин“ политическият психолог проф. Антоанета Христова.

„Тази коалиция е сформирана не на ценностен принцип, поради което във всеки момент, в който трябва да се направи избор, който е основан на ценности, ще има сблъсък“, на мнение е тя.

Според нея в ляво върви много тежка битка, която вече вероятно има претенции да има нов лидер. По думите ѝ много отдавна Стефан Янев е формирал собствен профил на лидер.

„Профилът на Янев казва, че независимо, че принадлежим на НАТО и на ЕС, ние трябва да имаме самостоятелен избор, който да отговаря на интереса на България. Тази група граждани, които го подкрепят, са обикновено по-леви, с русофилски настроения. Хора, които до голяма степен оправдават действията на Путин и търсят интереса между това къде сме ние в сблъсъка на големите, без да заемаме страна. В същото време обаче от другата страна е разбирането, че когато си член на алианс, ти не си абсолютно свободен и трябва да следваш ценностите му. Затова и сблъсъкът е много интерес, тъй като в това ще се роди новият лидер на левицата“, обясни тезата си Антоанета Христова.

Според нея причината за оставката на Стефан Янев се крие в 8 години подготовка на Путин за действията, които се случват в момента в Украйна.

„На базата на това тази стратегия не може да не включва стратегия към предишните му сателити, а ние сме първият от тях. Дали Путин има интерес утре да ни нападне, каквито хипотези се появиха, бих казала – ни най-малко, защото в миналото сме били най-верните. На тази база голяма част от българското общество е отворено към неговата версия за истината. Затова в момента тече един много критичен процес в България“, каза още Христова.

Според нея действието на Кирил Петков не е еднолично, а е подкрепено от едната от големите сили - в случая САЩ. По думите ѝ затова и той има „този хъс, сила и енергия“ да поиска оставката.

Политологът Мария Пиргова се съгласи, че има основания да се мисли в тази посока за лидерство в лявото пространство.

„Но аз бих мислила по линията на институциите. Стефан Янев е утвърден вече като част от българската политика. Не може от една такава стъпка за подаване на оставка да се изключи Народното събрание, да излезе премиерът и да каже „аз“. Първо трябва да заседава комисията в НС, която да изслуша Янев. След това да се произнесе МС, след това МС да даде в НС съответното предложение и парламентът да гласува“, коментира Пиргова.

Според нея постъпката на Кирил Петков е несъобразяване с президента. Тези негови действия обаче няма да предизвикат напрежение и да дестабилизират коалицията, смята тя.

„Напрежение би имало, след като събитията отминат и тогава България ще бъде подритната и от двете страни - и от НАТО, и от Русия“, допълни политологът.

Мария Пиргова е на мнение, че исканата оставка на Янев е грешна позиция на правителството, с което то ще изгуби електорат и стабилност по време на конфликт.

„Не виждам защо в тази обстановка трябва да се смени военният министър. По този начин не заемаме по-достойно място в НАТО. Ние сме член на НАТО, а не принадлежим на него. Трябва да имаме самостоятелно мнение. Стефан Янев е перфектен военен дипломат, обучен за това, така че не трябва да подценяваме и това, което предстои“, смята Мария Пиргова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!