Четирилистна църква откриха археолозите по време на разкопки в най-големия античен град в Добруджа - Залдапа. Според специалистите в раннохристиянския свят има не повече от 7-8 такива църкви.

Активното проучване на крепостта започна през 2014 г. Досега са открити шест църкви, но за първи път археолозите намират такава, която е градена като четирилистна детелина.

Снимка: btvnovinite.bg

"На север от Стара планина такава църква, такъв изящен план досега не е откривана. В Южна България имаме две подобни църкви - забележителната Червена църква до Перущица и една малка четириконхална църква в района на Стара Загора. Досега платформа на епископска катедра изцяло запазена не е откривана", обяснява проф. Георги Атанасов, научен ръководител на разкопките.

След като беше открита епископската базилика, археолозите очаквали, че това е кръщелното и били изненадани, когато попаднали на запазения амвон.

Снимка: btvnovinite.bg

"Открихме тази платформа на амвона, която е перфектно запазено, дори не е чукната в ъглите, също много рядък случай. Великолепен внос, Константинополско производство, директно от императорските ателиета. Любопитно е, че на място нещо не им е достигало и  са си измайсторявали нещо местно, не особено добре нагласено. Т.е. тук е имало каменоделци добри, които са имитирали вносни екземпляри", отбелязва и доц. Албена Миланова от Центъра за славяновизентийски проучвания в СУ.

Снимка: btvnovinite.bg

В екипа, който работи на терен, е и проф. Елио Хобдари от университета в Тирана. Той, заедно с доц. Миланова, ще направят възстановка на целия храм.

Разкопките ще продължат и следващата година, стига да се намери финансиране за тях.