Този петък ще бъдат преведени средствата по поетия ангажимент за допълнителното възнаграждение от 1000 лева за всички медицински лица, които са на първа линия в борбата с COVID-19, заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Те ще получат реално 1537 лева, защото сумата е с включен данък и осигурителни вноски, съобщи Ананиев.

Мярката обхваща 1700 души персонал в медицински и немедицински заведения. 2 600 000 лева ще са за кадри в лечебните заведения, а 3 400 000 за служителите в Спешната помощ и РЗИ.

"Първи ще получат по 1000 лева в 34 болници, в които има или е лежал човек с коронавирус. Второто условие – първо ще получат пари тези медици, които са на входа: приемно отделение, спешно, интензивно, лабораториите. Това са около 1700 души, които ще получат за месец март. Те ще нарастват.", каза министър Ананиев.

В Спешните центрове "ако е използвана услугата, разбира се, че ще получат. Там има два критерия – 12 часа положен труд и пряко да е свързан с наблюдението и лечението, доколкото то се извършва до влизане в приемно отделение на болния. Всички, които ще получат по 1000 лева са от специалните администрации, никой от общата няма да получи", обяви здравният министър.

„Днес (3 април) ще предложа на Министерски съвет проект за решение, с което да се одобри договор между Министерството на здравеопазването и Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на медикамента хидрохлорохин сулфат и също така азитромицин таблетки“, разкри Ананиев.