"Не виждам нещо толкова структурозастрашаващо потенциалната коалиция и правителство, защото натискът е голям то да се случи, макар и с много сериозни компромиси, бутафорни структури и обещания", каза в "Тази сутрин" политологът Любомир Стефанов.

Думите му подкрепи социалният антрополог Харалан Александров, според когото настоящият парламент няма право да се провали.

"Ако сега не се сглоби дълго дундурканото правителство, нещата в страната със сигурност ще се развият много зле и ще трябва да бъде поета висока политическа отговорност. Съвсем разбираемо част от политическите оператори започват да преразпределят вината. Ние вече се подготвяме за ситуацията, в която трябва да се понесе вината от неизбежните провали и е много важно към кого ще бъде прилепена тя", обясни Александров.

Двамата коментираха и темата за приемането на зеления сертификат като "пропуск" за влизане в Народното събрание за депутатите.

Според Харалан Александров отказът това условие да бъде прието излъчва послание, че правилата, които важат за обществото, не важат за депутатите.

"Може би защото са висша раса, защото са елфи, защото са прекрасни, праведни, имунизирани от само себе си и са безсмъртни", заяви той.

Стефанов допълни, че в момент, когато обществото е разделено от въведените мерки, е трябвало народните представители да направят крачка напред и да дадат личен пример.