Нямаше изненади при изборите в Русия, но този вот е важен за бъдещето на страната и ролята ѝ в региона, коментираха бившият външен заместник-министър Милен Керемидчиев и журналистът Валери Тодоров в „Тази сутрин“.

Партията на президента Владимир Путин „Единна Русия“ победи, макар и със спад в резултата в сравнение с предишния вот, „но този път се потрудиха да спечелят тази победа“, отбеляза Керемедчиев.

Управляващата политическа сила е обновила листите си и в Държавната дума влизат много нови лица. При този вот се наблюдава и засилване на кампанията в социалните мрежи за привличане на младите хора. Също така Кремъл се постара да ограничи по всички възможни начини участието на опозицията във вота, коментира бившият външен заместник-министър.

Снимка: btvnovinite.bg

Още при подготовката на вота управляващите предприеха мерки, за да си осигурят победата. Една от тях беше ограничаването на социалните мрежи. Кремъл предупредиха големите интернет гиганти да спазват руските закони и ограничиха достъпа до някои приложения, които бяха свалени от техните създатели по искане на руските власти, същевременно „Единна Русия“ засили присъствието си в интернет, посочи журналистът Валери Тодоров.

Не е голяма изненада спадът на гласовете за „Единна Русия“. В парламента ще влязат и нови политически сили като „Новите хора“ на Алексей Нечаев - руски индустриалец, който произвежда козметика. Тази партия се определя като прокремълска и спечели популярност сред младите хора с кампанията си, коментира Тодоров.

Снимка: btvnovinite.bg

Според журналиста в момента се наблюдава засилване на левите идеи в Русия, което се вижда от профила на опозиционните партии в Думата, а това се дължи на не особено успешните социални реформи като пенсионната, както и конституционните промени, които не се радват на голяма подкрепа.

На тези избори не са били допуснати международни наблюдатели и западни лидери са изказали подозрения за манипулации.

Такива сигнали дават и опозиционните партии, особено Комунистическата партия, отбеляза Тодоров.

Тези избори са важни за бъдещето на Русия и са подготовка за президентските избори през 2024 г., когато Путин ще трябва да реши дали отново ще се кандидатира за Кремъл, отбеляза Керемедчиев.

Вижте целия разговор във видеото.