Ресторантьорският бизнес се обърна към Европейската комисия за продължаване на мярката "60/40" и през лятото, защото тази подкрепа към момента е предвидена до края на юни.

Тя беше въведена заради COVID ограниченията. Такива вече няма, но пък браншът е притеснен за бъдещия туристически сезон.

„Комуникацията с правителството, специално с Министерството на труда и социалната политика, отсъства. Тъй като чакахме доста време, решихме, че няма да се случи нищо, очевидно управляващата коалиция няма интерес към диалог с малкия и среден бизнес. Затова се обърнахме към ЕК и към евродепутатите там, които най-вероятно ще реагират доста по-бързо. Надяваме се тази мярка да бъде удължена“, заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той добави, че са поискали възстановяването на мярката в предишния ѝ вариант, който беше с 20% спад на оборота.

„Така и не получихме и отговор от правителството кой промени тази мярка, без да има среща с бизнеса и без да бъде обсъдена. Мярката за заетост е една от най-важните, заедно с редуцираното ДДС, тъй като претърпяхме страшни загуби в последните две години и тази мярка помага много за продължаване на заетостта, даже при спад на приходите. Разходите са се покачили 3-4 пъти спрямо 2020 г.“, обясни Алибегов.

Ресторантьорският бранш се включва в националния протест на 18 май заради високите цени на горивата и тока.

„Основните ни искания са да се регулират цените на газа и бензина, помощите за тока бяха изключително ниски през цялото време, а от 1 май няма и такива. Сега не знаем с какви цени на тока и газа работим“, заяви той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!