Левски, Ботев, Раковски, Захари Стоянов и други български светци и ханове на платно около Паметника на Съветската армия. Кой стои зад инициативата и каква ще е съдбата на монумента?

В сряда сутринта Паметникът на съветската армия осъмна с интересен транспарант, който е с ликовете на национални герои. Върху платното са показани пътят на България от основаването на българската държава до днес, както и бъдещи цели като влизането ни в Шенген. Транспарантът обвива строителното скеле около спорния монумент. А в социалните мрежи се появиха кадри, показващи огромни пукнатини.

Според писателя Александър Шпатов, който е член на е член на гражданската инициатива за демонтаж, транспарантът е поставен, за да скрива скелето.

„Аз лично не мога да разбера символиката му. Тук въпросът е за обезопасяване. Преди няколко години паднаха плочи от тотема. А сега се видя голяма цепка в основата на ботуша на съветския воин. Това е прекрасен символ на цялото състояние на този паметник. Вътре статуите са пълни с бетон и тежат изключително много. Не се знае в кой момент такава цепка би поддала и има реална опасност самата скулптура да падне. Хубаво е паметникът да бъде обезопасен“, коментира Шпатов.

Той смята, че написаното по транспаранта трудно се разчита и който го е правил, не си е дал сметка за мащаба на монумента.

„Темата за МОЧА разделя обществото най-вече заради силната руска пропаганда в България. Иначе, ако мислим трезво, е абсолютен срам за нас като българи – най-големият паметник в столицата ни да бъде паметник на окупаторската червена армия. Представете си, ако имаше тук един османски спахия, а отдолу пишеше надпис „На османските пълчища освободители от признателния български народ". Надявам се този паметник да стои колкото се може по-малко и да се пристъпи към реални действия за демонтаж“, коментира Шпатов.

От столичната управа потвърждават, че инициативата е тяхна, а транспарантът е виждането им на европейския път на България. Няма яснота обаче докога ще останат ликовете на националните ни герои и дали паметникът ще бъде демонтиран.

Според Александър Шпатов съществува реална опасност паметникът да падне.