Смяната на дирекотори на горски стопанства е безсмислена, трябва да се промени системата. Това обяви пред bTV новият директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев. Той се обяви за деполитизация в сектора и пълна прозрачност, за да се разрешат проблемите.

„Има случаи, при които са изпълнявани поръчки, правени са покровителства на схеми, но няма горски в българската горска система, който да не е притискан и принуждаван да участва в схеми. Единствените хора, които са отказали да направят това, вече са извън системата“, заяви в „Тази сутрин“ Дунчев.

„Когато бъде уволнен един директор, ако не се промени системата, на негово място слагат същия – не като лица, а като характер. Да се сменят директори е безсмислено, трябва да променим системата“, смята той.

„На най-ниско ниво проблемът е с чувството на безнаказаност на нарушителите. Ние ги хващаме и нещо се случва в съдебните институции или прокуратурата и тези хора се връщат след два дена в гората още по-нагли и още по-брутални“, обясни Александър Дунчев.

Той посочи, че се търси начин за деполитизация на горската система, за да се възстанови професионализма

„Когато се прави избор на кадри или се решава кой да бъде отстранен, единственият критерии трябва да е професионализма на тези хора“, смята той.

„Горските и лесовъдите са били притискани да участват в схеми по политически начин. В момента, в който откаже, му се обсъжда някой на някакво ниво“, обясни Дунчев. По думите му трябва да се разширят възможностите за обществен контрол.

„За едни смешни пари едни богати хора получават страхотен контрол върху ловните стопанства", заяви Дунчев. Като пример той даде Балчик, Несебър, Извор, Кормисош, Извор, Чепино, Росица, Паламара, Искър.

„Идеята първоначално е била с частни партньорства да се възстанови дивеча, но в един момент поради липсата на прозрачност, единици изпълняват конреткно задълженията си, а други злоупотребяват с тези права и са започнали да феодализират и да мачкат колегите от ловните стопанства“, отбеляза директорът на Изпълнителната агенция по горите.