Театрите бяха обект на много дискусии след приемането на противоепидемичните мерки в началото на годината и през последните седмици.

При първото затваряне те бяха едни от първите обекти, които трябваше да прекратят дейността си, докато сега са едни от малкото, които имат позволение да работят, макар и при засилени мерки за безопасност.

Актрисата и театрален режисьор Диана Добрева обясни, че няма една истина, която да бъде поставена на масата и е невъзможно да се вземе решение, което да удовлетвори всички страни.

"Ако театрите бъдат затворени, актьорите няма как да си изкарват прехраната, но ако са отворени, дори при засилени противовирусни мерки за публиката, актьорите остават незащитени, защото е невъзможно да излязат с маска на сцената", смята тя.

По тази причина трябва да се търсят компромиси и да се избягват големи постановки с много актьори и голям екип. В Народния театър, например, камерни представления се играят на голяма сцена, за да няма излишни контакти между актьорите.

За самата Диана Добрева хаосът, който пандемията създаде, се трансформира в творческа енергия.

Тя се похвали, че въпреки всичко са успели да направят премиера на „Закуска в Тифани“ в Пловдив и сега подготвят „Коприна“ по Александро Барико.

Какво още сподели Диана Добрева може да чуете във видеото на сайта LadyZone.bg: