Този човек не трябва да е в ареста. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ Димитър Марковски - адвокат на задържания шеф на 3-то РУП в Пловдив Самуил Хадижев.

При спецакция миналата седмица бяха задържани 12 души – седем полицаи и петима цивилни. Сред тях беше и Хаджиев.   

Според обвинението на прокуратурата полицейският началник заедно със своя подчинен Атанас Качаков се е готвил да придобие около 500 кг марихуана от частна фирма, която има документ за производството на високорисковото наркотично вещество за медицински цели. 

Другите две обвинения срещу началника на управлението са за държане на незаконни боеприпаси и въздействие над разследващ полицай.

След осемчасово съдебно заседание съдът остави в ареста началника на районното заедно с неговия подчинен, както и двама техни съучастници.

Съдът прие, че няма такива доказателства, обяви Марковски относно обвинението за опит за кражба на 500 кг марихуана.

По думите на Димитър Марковски е ставало въпрос за секретна операция с личните автомобили на шефа на 3-то РУП и други служители на реда, за да бъде проверена оперативна информация складова база, в която се съхранява огромно количество марихуана – 10 тона. В операцията е участвал и директорът на ОДМВР-Пловдив Йордан Рогачев.

Адвокат Марковски обясни използването на лични автомобили с това, че оперативната информация първо трябва да бъде проверена.

„Има изготвени докладни записки. Достатъчна гаранция е, че Рогачев е бил там. Няма нищо тайно, скрито и да не е документирано“, уточни той.

Относно думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков за „престъпници с пагон“ адвокатът каза: „Г-н Рашков, моите уважения към него, добър юрист и преподавател по право, но трябва презумпцията за невиновност да има висша форма. Не може тези хора да бъдат заклеймявани предварително като престъпници“.