„Всеки ден ми звънят нови хора, които са пострадали. Много лица се свързаха с мен със спукани глави, момче с натрошена на сол капачка. Това не са нарушения. Прокуратурата трябва да си върши работа, защото това са престъпления“.

Това каза в „Тази сутрин“ Полина Велчева, адвокат на част от пострадалите при безредиците на протеста срещу БФС.

По думите ѝ въпросното момче със счупена капачка е започнало да се оттегля от протеста, когато е пуснато водното оръдие. Към него обаче са се приближили 5-6 полицаи, които са го били.

По думите на адвокат Велчева много от пострадалите дори не са били задържани. 

„Полицаите може да задържат лице, за което има данни, че е извършило нарушение или престъпление. В случая видяхме кадри и разкази, че има правораздаване от самите полицейски служители. Те бият и си продължават по пътя“, каза Велчева. 

След протестите Велчева разказа в „Тази сутрин“ и за 19-годишно момиче, станало жертва на полицейско насилие. Главният секретар на МВР Живко Коцев обаче заяви, че по момичето н е имало и драскотина.

Снимка: БГНЕС

„По момичето няма надрасквания, тя е бита. Има медицинска документация от деня на задържането. Когато е задържана, не е заведена директно в болница, а в Първо РУ. Бях там и настоявах да бъде прегледана. Тя беше откарана в болница, след което беше върната в районното. Когато беше освободена, незабавно отиде в Съдебна медицина и си изкара медицинското“, посочи Полина Велчева.

По думите ѝ нараняванията са описани подробно и са представени в прокуратурата. Води се разследване.