29-годишният Давид Акопян е задържан на основание за установяване на самоличността му, каза в „Тази сутрин” адвокатът Диляна Гитева.

„Това е краткосрочно задържане за един месец и парадоксът в неговия случай е, че човек, който четвърт век живее в България, трябва да бъде лишен от свобода до един месец, за да бъде установена самоличността му, въпреки че стотици хора го познават. Очевидно това е човек с добри социални контакти”, поясни Гитева.

Тя уточни, че няма вариант Акопян да получи гражданство само на базата на това, че много хора го познават. Има обаче надежда, че той ще бъде освободен много скоро, дори и днес, след като самоличността му бъде установена.

Самият Давид лично разказа своята история по телефона от лагера в Бусманци.

Мъжът обясни, че той и останалите задържани се намират в големи килии от по 20 човека във всяка и че самата сграда, както и условията в нея, са като в затвор.

Там са настанени хора от Ирак, от Афганистан, а вчера докарали и китайци.

„За разведряване на обстановката младежите от Ирак и Афганистан се опитват да произнесат имената на китайците, но не с голям успех, разбира се”, пошегува се Акопян.

В по-сериозен тон обаче обясни, че през годините е изпращал множество запитвания по неговия казус до Президентството, институциите и до омбудсмана.

„Аз нямам и от арменската държава документи, защото те изискват от мен аз да се върна там и да служа. До 28 години е възрастта за служба. Арменски паспорт ми беше отказан поради тази причина, че аз трябва да се върна и да служа”, поясни Акопян.

Без арменски паспорт той не може да получи и статут на постоянно пребиваващ у нас. А за да бъде компенсиран фактът, че е пропуснал военна служба, мъжът ще трябва да плати на арменската държава, иначе ще има законови последствия.

Въпреки всичко Давид не губи надежда и е благодарен за голямата подкрепа, която е получил от хората, които го познават.

Вижте още във видеото.