Делото „Йончева срещу Борисов” ще бъде гледано на трета инстанция. Това каза в предаването „Тази сутрин” защитата на министър-председателя адвокат Марин Марковски. 

Вчера стана ясно, че журналистът и депутат от БСП Елена Йончева е успяла да осъди премиера Бойко Борисов за клевета. Делото беше спечелено на втора инстанция в Софийския градски съд, а глобата за министър-председателя беше определена в размер на 5000 лева.

По думите на Марковски обаче, ако на втора инстанция бяха приложени важни доказателства, решението на съда е щяло да бъде друго. Затова то ще бъде обжалвано пред ВКС.

 „Ние разполагаме с доказателства, които ще кажат и ще се установят нещата точно такива, каквито са”, каза Марковски.

Делото „Иванчева”

Неочакван обрат претърпя наказателното дело срещу отстранения кмет на район „Младост” Десислава Иванчева, след като вчера другият подсъдим и сочен за посредник при предаването на подкупа – Петко Дюлгеров, се отметна от първоначалните си показания и заяви, че не е предавал на Иванчева пари от предприемача Александър Ваклин.

„Това означава много. Това означава, че тезата на прокуратурата, обвинителната позиция, търпи сериозна критика и логически затруднения в неделя, когато прокурорът ще застане на банката и ще иска присъда и ще аргументира защо има престъпление. Когато става въпрос за наказателно дело важното е дали са искани парите и какви са доказателствата”, коментира Марковски.

По думите му зад изнесената информация, че Иванчева е искала 500 хил. евро от Ваклин, няма доказателства.

„Единственият свидетел на обвинението, който твърди, че е искал пари, е Дюлгеров. Следователно няма връзка вече на обвинението със свидетелите. Истината е, че не е взела (подкуп)”, каза още Марковски.

Той е категоричен, че с отричането от показанията си Дюлгеров не си отмъщава на прокуратурата, а просто казва истината.