Пожарът в къщата на известната адв. Ирен Савова в Ихтиман най-вероятно е умишлен и е свързан с работата ѝ като защитник в съда. Това коментира самата тя в ефира на bTV. Това е водещата версия и на разследващите за причините за пожара.

Самата тя не е била в родния си дом, разбрала от съседи за пожара. Те подават сигнал до телефон 112 малко преди 4 ч. сутринта, когато пламва покривът на родната ѝ къща. 

Снимка: bTV

„Чули са много силен трясък, много силен шум. Цяло щастие е, че са видели началото на пламването на пожара. Една трета от покрива го няма, вторият етаж е доста засегнат. (…) Когато пожарната потушаваше покрива видяхме една туба със запалително вещество. Може би това е една от сериозните улики, че пожарът не е случаен“, коментира адв. Савова.

Тя беше категорична, че евентуалният палеж е свързан с работата ѝ. „Не знам да има човек на тази земя, който да няма врагове. Още повече пък адвокат, който, печелейки делата на едната страна, всяка друга е наранена“, допълни адв. Савова.

Разследващите изясняват кой е извършителят и какви са мотивите му.

„В момента се извършват издирвателни мероприятия, разглеждат се кадри от камери, които са в обсега на къщата“, заяви Десислава Стоименова,  районен прокурор за Ихтиман.

„Работи се по версията за умишлен палеж, тъй като не е обитавана, не е имало огън или отопляеми уреди“, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Преди пожара е подала сигнал в ГДБОП за открити проследяващи устройства в коли, използвани от нея.

„За съжаление, ГДБОП до ден-днешен не е е разкрил кой е извършил престъпленията, независимо, че предоставихме целия видеоматериал, виждат им се лицата. Дори не се бяха скрили. Представяте ли си каква дързост и цинизъм“, казва Савова. 

Тя е защитник на бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и на бившия шеф на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

Неотдавна на кантората ѝ бяха разлепени некролози с нейния лик. След като не било установено кой е извършителят, тя решила да се премести в чужбина.

Засега задържани за палежа в Ихтиман няма.