Стотици дръвчета са засадени заедно с кофите в квартал на Разград. Проектът за озеленяване е за милиони. Прокуратурата започна проверка. 

Снимка: btvnovinite.bg

Преди година и половина стотици иглолистни и широколистни дръвчета са засадени в един от най-големите квартали на Разград – "Орел". Това става по европроект за 5,5 милиона лева. Но растенията са мъртви, забелязали от местната община при проверка.

Изненадата идва, когато при изваждането им се оказва, че туите били засадени със саксиите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Технологично е така, трябва да се извади от тук, да се извади, да се разрохка малко, да се отреже, за да може да тръгне. Това вече и да го…, просто те вече са заминали предварително, това не е начинът“, казва Николай Борисов - зам.-директор на ОП "Паркстрой".

Евзи е жител на квартала. Казва, че не е забелязал някой да полага грижа за дръвчетата, да бъдат поддържани или поливани.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те са ги насадили и не знам коя фирма са ги засадили, за тях не мога да кажа дали са ги полели, дали качествени са били, не мога да кажа... Не е приятно, не е хубаво, даже едни имаха железа, дали са ги вземали“, разказва Евзи.

Снимка: btvnovinite.bg

Дръвчетата за милиони са били посадени в мандата на предишния кмет с цел облагородяване на квартал "Орел". Сега след изваждането им от Община Разград трябва бързо да засядат нови, за своя сметка, за да не бъдат глобени.

„Ако не си изпълня задължението до края на годината, ще дойде последваща проверка още в началото на януари и ще ми наложат нова имуществена санкция, а към този момент само за този проект аз имам наложена имуществена санкция в размер на 550 000 лв., които аз плащам в моя мандат, с парите на нашите данъкоплатци, които нямат никаква вина“, казва кметът на Община Разград Денчо Бояджиев.

Снимка: btvnovinite.bg

От фирмата изпълнител „Абритус гардън" отказаха да застанат пред камера, но по телефона за bTV обясниха, че засаждането на дръвчетата е приключило през пролетта на 2019 г., и не е имало проблем.

Според тях причина за изсъхналите фиданки е лошата поддръжка от страна на общината. От фирмата казаха още, че ако се докаже наистина, че техни служители са засаждали дръвчета със саксиите, ще ги възстановят.

„Аз мисля, че това е престъпление, защото това е държавна пара, държавата ни я е дала чрез управляващи органи да решим проблеми. Реално погледнато се получи една пълна пустош, защото всичко се вади“, казва кметът на Разград.

Все още се уточнява колко точно са унищожените фиданки, а по случая е започната и прокурорска проверка.