Абсурдна е ситуацията с кайсиите в Силистренско. Стопаните се радват на невиждана реколта и на високи изкупни цени, но голяма част от плода вече гние на земята.

Снимка: btvnovinite.bg

След две години безплодие изобилието в овощните градини би трябвало да радва стопаните в село Искра. Нападалите по земята кайсии обаче показват, че нещо не е наред.

Снимка: btvnovinite.bg

„Берачи няма и просто – проблем – кайсията на земята, презрява, не можем да смогнем да берем – няма хора просто, с пет-шест човека не става. Няма работници защото почти всички са в Испания, Англия, Германия и при нас останаха, които не вършат работа“, казва овощарят Шукри Мемиш.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаме по десет тона да берем на ден, за които ни трябват около тридесет-четиридесет човека на ден“, допълва Иван Недев.

Снимка: btvnovinite.bg

Арнел Тамерова живее в Германия, но се е прибрала, защото ще се омъжва. Дошла е на беритба, за да помогне на приятелките си.

„Това е проблемът в България като цяло – хората гледат да се изтеглят в чужди държави, където могат да си намерят по-заплатена работа. Според мене това е причината“, казва Арнел.

Снимка: btvnovinite.bg

В центъра на село Искра виждаме друг парадокс: докато в предишни години румънските прекупвачи се пазаряха за всяка стотинка, за да смъкнат цената, днес са готови да изкупят всичко обрано от градините.

„В Испания, в Гърция, в Турция, във Франция – имаха доста слаби реколти и поради тази причина на нашите пазари румънците се съгласяват като цяло на доста висока цена да работим“, казва Иван Недев.

Снимка: btvnovinite.bg

Но вместо да отидат на пазара, голяма част плодовете гният на земята.

„Ще остане на земята, то не можем да смогнем да берем, ще изгние стоката“, казва Шукри Мемиш.

„Лошото е, че това което роди природата, тази богата реколта, особено в трайните насаждения, по отношение на кайсии и праскови, няма работа ръка, защото се изисква ръчна операция за обирането на тази реколта. Тук вече държавата трябва да помисли върху решението – какви хора и откъде трябва да се вземат за работна ръка. Защото обезлюдяването по селата е страхотно“, казва Кирил Боянов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра.

Снимка: btvnovinite.bg

Проблемът със сезонните работници в Силистренско става все по-остър. А колко хора ще дойдат при следващата обилна реколта, стопаните не искат дори и да мислят.