От днес отварят „зелени коридори“ за ваксинация в поликлиниките в София. Планира се това да се случи в 8 ДКЦ-та. Едната от тях е ДКЦ 11.

Снимка: btvnovinite.bg

Там „зеленият коридор“ работи от понеделник до петък, в часовете от 8 до 14 ч., обясни в ефира на bTV директорът на центъра Татяна Евтимова.

От понеделник до четвъртък обаче ще бъдат поставяни дози на хората над 60-годишна възраст: „Ще изпълним заповедта на министъра. С приоритет ще ваксинираме всички възрастни хора над 60-годишна възраст, с хронични заболявания, онкологични също така. Ние работим от понеделник до петък. Събота и неделя за нас са почивни дни. Ще съобразим работното време и се надявам да ваксинираме всички желаещи“, поясни Евтимова.

В диагностично-консултативния център разполагат с иРНК ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“, както и с препарата на „АстраЗенека“.

Ваксинирането става с предварително записване. Само за този вторник има записани повече от 30 души. Ще идват и такива, които са за поставяне на втора доза.

„Капацитетът ни е доста голям, имаме на разположение 2 екипа. Имаме възможност да включим и трети, така че можем на ден да ваксинираме с над 100 дози спокойно. Въпросът е да има желание и трябва да се съобразим със заповедта на здравия министър“, коментира още Евтимова.

От поликлиниката казаха, че няма да връщат вече записани.

Един от първите чакащи пред имунизационния кабинет е 81-годишният Тодор Борисов. Смята, че мярката е закъсняла: „Чувствам се пренебрегнат, защото още от февруари съм се записал при личния лекар, но досега няма резултат. Той каза, че борбата за ваксини е голяма. На 2-3 дена отива, бори се за 2 флакона и не стигат за всички“, разказа пред камерата ни мъжът.   

ДКЦ 11 е и логистичен център, откъдето личните лекари в поликлиниката и тези, практикуващи в района, ще могат да получат ваксини за пациентите си.

„Общопрактикуващите лекари ще дават заявката си до четвъртък за следващата седмица. При нас доставките ще идват понеделник и сряда, а ваксините ще бъдат разпределяни всеки ден“, обясни още Евтимова.