Селска чешма и селска тоалетна „навъртяха“ 700 лева сметка за вода за два месеца. За малкия бюджет на берковското кметство Бързия сумата е баснословна, но парадоксалното е, че чешмата няма водомер.

Голямата сметка не се дължи на повишение на цената на водата - тя е една от най-ниските в страната. Проблемът, освен високата сметка, е, че водата от чешмата не винаги е бистра и чиста.

Според получената сметка са използвани 700 кубически метра, а точно толкова е водоемът на Бързия. Досега сметката за вода е била в рамките на 50 лева, казва кметът на селото Атанас Алексов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние не искаме да не плащаме, но да плащаме това, което сме консумирали, и да бъдат човешки сметките, а за тази чешмичка и за една тоалетна да плащаме толкова много пари е невъзможно за нашето кметство, което е с 40 и няколко хиляди лева годишен бюджет. Това е сума, която е невъзможна за моето село“, казва Алексиев.

Чешмата няма водомер, но кметът не знае на каква база се изчислява разхода ѝ на вода.

„Бившата шефка на ВиК е написала някаква заповед началото на годината и въз основа на тази заповед на някакви техни бази идва тази сметка, която е необоснована“, каза Алексов.

От ВиК–Берковица обясниха, че количеството е изчислено на база дебит за подобни обществени съоръжения.

„На питеен фонтан по 70 кубика, на чешма по 100. Досега не му е калкулирана по този начин водата“, казва гл. инж. Диляна Георгиева от ВиК – Берковица.

Местните жители казват, че не ползват вода от водоснабдителната мрежа, защото има примеси с пясък и мирише, а заради нея се повреждат пералните им.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът отбелязва, че благодарение на неговата администрация най-накрая има проект за утаител на водата в селото, за да се приключи с нейното замърсяване.