Точно на днешната дата – 22 януари, преди 56 години Германия и Франция подписват Елисейския договор.

Събитието е изключително важно – по този начин двете държави си подават ръка за сътрудничество след Втората световна война. Договорът е подписан от Шарл де Гол и Конрад Аденауер и определя бъдещето на Европа. Затова Германия и Франция се считат за мотора на Европейския съюз.

Днес двете държави подписват нов договор за общи действия и по-голям ангажимент към европейската политика. Този път за място на подписването е избран германския град Аахен.

Документът предвижда по-тясно сътрудничество за изграждане на европейския отбранителен съюз, общи позиции по политиките на европейския трудов пазар, на валутния съюз, опазването на климата, сигурността и борбата с тероризма. Предвиждат се и съвместни правителствени заседания. 

„Този договор добавя към Елисейския договор от 1963 г. и укрепва френско-немската двойка в две области: първата област е на двустранното сътрудничество – сближаването, ще има по-голямо сближаване по отношение на икономическите политики, социалните, външните работи и отбраната; и второто е европейското сближаване и това е новото спрямо договора от 1963 г.”, заяви в „Тази сутрин” посланикът на Франция Ерик Льобедел.

Посланикът на Германия Херберт Салбер подчерта – договорът, който предстои да бъде подписан между двете страни, не означава, че Германия и Франция ще диктуват и налагат на Европа: „Нека първо да се върнем малко назад и да си представим какво означава този договор. Това е един много съществен акт за мир, който след Втората световна война, политици, насочени към бъдещето са поставили на сцената. Това е един позитивен импулс, а не негативен”.

Ерик Льобедел посочи, че Германия и Франция са против „Европа на две скорости”: „Ние сме за една гъвкава и диференцирана Европа на базата на два принципа, а именно: не изключваме никого, но никой не може да възпрепятства тези, които желаят да вървят по-бързо да осъществят напредък. Това означава, че всички страни, които желаят да участват в общото изграждане, са добри дошли”.