Знаковият спектакъл на ансамбъл "Българе" „Това е България“ се завръща на софийска сцена с обновена версия след повече от 2000 представления и 24 страни по света.

Ръководителят на ансамбъла Христо Димитров посочи, че дълго не е поставян в София заради други спектакли, които също чакали своята публика. Сред тях са „Албена“, „Осмото чудо“, „България през вековете“, „Как ще ни стигнат американците“.

„За тази година това ще е третото ни представление в НДК. Там играехме други спектакли, в които участват и други ансамбли, други артисти. На 29 април бяха 1342 танцьори на сцената. Сега ще бъде само и единствено ансамбъл „Българе“. Навършват се 20 години от създаването му, от „Това е България“ започва всичко“, разказа пред bTV Христо Димитров.

„В началото мислех да направя само спектакъл с това име, не ансамбъл, но разбрах, че такъв проект не може да бъде изпълнен от много ансамбли. За него трябваха и елитни танцьори, професионалисти, които само това да работят и само това да правят. Да бъдат много добре физически подготвени. Този спектакъл няма как да бъде изтанцуван от професионален танцьор, ако не е от „Българе“, в такъв силен интензитет“, посочи още той.

„Танцьор, който напусне ансамбъл „Българе“ поради някаква причина, и след три месеца трябва да изиграе една картина от спектакъла, припада“, коментира хореографът.

„Много неща са нови. Сега имаме картини, в които преди да са били само мъжки, сега са и с жени. Имаме мултимедия, нови специални ефекти. Георги Черкелов вече не е жив, но той пак присъства на сцената. Солистите са различни хора, има промяна в хореографията. Всичко е много по-ново и много по-различно. Такъв спектакъл с такова въздействие ще има чак след 10 години, когато пак ще бъде съвсем различен“, разказа Христо Димитров.

„Това е България“ е част от националното турне на „Българе“. В Зала 1 на НДК той ще бъде поставен на 6 юни от 20 часа.

Хореографът сподели, че в един нормален свой ден посещава 4 града. Днес ще бъде в София, Пловдив, Котел и Жеравна.