На днешния ден точно преди десет години пред дискотека „Соло” в София на метри загинаха двама младежи – 21-годишният хокеист Кирил Въжаров и 24-годишния му приятел Васил Александров. Двамата бяха намушкани с нож след спречкване.

Последвалото дело по казуса се превърна в знаково за недъзите в съдебната ни система.

За престъплението, което по ирония на съдбата се извършва на метри от Съдебната палата, е арестуван Илиан Тодоров. Заловен е няколко дни по-късно.

Променил е цвета на косата си. Прави опит да се укрие. Илиан обаче има малшанса да бъде разпознат от същия шофьор, при когото се вози секунди след убийството

Докато се гледа делото, подсъдимият мълчи. След серия съдебни заседания, в които като доказателства се представят окървавените дрехи на убитите и се вадят записи от охранителни камери, Илиян Тодоров е признат за невинен.

Според съдията по делото, не може да се каже, че Тодоров не е извършил престъплението, но доказателствата срещу него не са достатъчни

Така в края на 2011 г. Илиян Тодоров излезе от ареста и повече не се появи в съдебна зала. Изненадващо Апелативният съд отмени оправдателната присъда и го осъди на доживотен затвор, а Върховният съд я потвърди. След прочитането ѝ Тодоров се укри и започна серия от видео обръщения в интернет. Въпреки че се издирва от родните власти и Интерпол, до ден днешен местонахождението на осъдения не е ясно.

„Десет години след убийството на сина ми и на Кирил Въжаров, не смятам, че ще има възмездие и наказание за извършителя на престъплението. Но все пак вярвам и мисля, че сега е момента, в който наистина трябва да се направи нещо”, каза в интервю за предаването „Тази сутрин” Наско Александров, баща на убития Васил Александров.

Според Александров Илиян Тодоров се укрива с помощта на баща си, който има възможности. За него е необяснимо как може толкова много години Тодоров да не бъде открит.

Александров призова премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев да се опитат да направят нещо, за да успеят да докарат осъдения от съда убиец на сина му и на Кирил Въжаров, за да понесе своето наказание.

Вижте повече във видеото!