Знаем ли какво ядем и можем ли да бъдем сигурни, че когато купуваме определена марка – тя отговаря на качеството, за което плащаме?

Проучване за наличие на двоен стандарт при храните на Европейската комисия показа, че някои продукти в Европейския съюз се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав.

Снимка: bTV

В рамките на проучването са анализирани 1380 проби от 128 различни хранителни продукта от 19 държави от Европейския съюз. Извадката обаче не е представителна за голямото разнообразие от хранителни продукти на пазара в Европа.  

Снимка: bTV

Според анализа в повечето случаи съставът отговаря на начина на представяне на продуктите. При 9% от продуктите обаче, които са представени като еднакви в целия Европейски съюз, е открит различен състав – т.е. са имали еднаква лицева страна на опаковката, но различен състав в различните държави.

Снимка: bTV

При 23% от продуктите няма разминаване – лицевата страна на опаковката отговаря на съдържанието, а при 27% от продуктите има разлики и в опаковката, и в състава, което не се счита за нарушение. 

Снимка: bTV

Но други 22% от проучените продукти, са представени на пазара по сходен начин, а са имали различен състав. Това не означава непременно разлики в качеството, уточняват от Брюксел, както и не значи, че има разделение между Източна и Западна Европа.

Снимка: bTV

Тестваните продукти от България са йогурт, майонеза и кетчуп, бебешки и детски храни, инстантна напитка и студен чай.

Проф. д-р Стефка Петрова, специалист по хранене и диететика, и д-р Любомир Кулински,  директор "Дирекция Контрол на храните" в Агенцията по безопасност по храните са единодушни, че двоен стандарт при храните име и ние В България сме ощетени от него.

Вижте повече във видеото!