Мариана ван Зелер е една от най-добрите разследващи журналисти в света. Тя има награди „Пийбоди“ и „Дюпон“ и е най-известна с поредицата „Трафиканти“ на „National Geographic“. Журналистката разкри повече за опасната си работа пред зрителите на bTV.

„Това, което ме изненадва и бих искала да е като послание - дори тези хора, които ние приемаме за врагове, криминално проявени, бандити, трафиканти, те са хора като нас“, сподели тя. „В повечето случаи заради лошо стечение на обстоятелствата, лоши избори, заради неравенство, липса на семейната среда, са стигнали до криминалния свят. Но те са майки, бащи, имат мечти и надежди, както всички нас.“

В предаването си Мариана разкрива подробности за черния пазар, който контролира почти половината от цялата икономика на Земята. Никак не е лесно тези хора да се съгласят да застанат пред камерата, дори и с маска, така че журналистката признава, че зад всяко интервю, което се е случило, стоят 100 отказа.

Мариана ван Зелер е направила любопитно откритие за развитието на черния пазар по време на пандемията – нелегалната търговия се е увеличила, но все повече жени тръгват по този път, за да изхранват семействата си.

„Оказа се, че жените по целия свят, в повечето случаи самотни майки, загубвайки работата си се опитват да намерят начин да изкарват пари, за да изхранват семействата си“, сподели тя. „Много от тях се включват в редиците на черните пазари и стигат до много високи и дори ръководни позиции. Така направихме епизода за кокаиновите кралици.“

Професията на 45-годишната жена е свързана с много рискове. Тя не веднъж е попадала в опасни ситуации, включително престрелки, когато хората от картела, които интервюира, са нападнати от конкурентен картел.

Още от 12-годишна Мариана е мечтала да стане журналистка. Тя и съпругът ѝ споделят тази страст, а синът им, който гледа предаванията ѝ, също мечтае да тръгне по този път.

Едно от най-страшните интервюта, които Мариана е правила, е с неонацисти в САЩ.

„Да седиш срещу американски неонацисти, които се вдъхновяват от насилие и говорят за предстояща расова война, да разбереш как те са свързани с групи в Европа и по целия свят, имат си мрежа, тренират и планират бъдещи атаки. Това беше много страшно и ще ме държи още дълго време.“

Тази неделя предстои да излезе вторият сезон на „Трафиканти“, който ще ни
потопи по-дълбоко в света на нелегалната търговия по време на пандемията.