Иван Великов е пекар, който започва втори живот след мозъчен тумор. Рецептите му за топъл хляб се оказват не само вкусни, но и животоспасяващи.

Д-р Емануил Найденов е лекар, който силно вярва, че промяната за всичко в живота ни, започва от нас самите.

„Когато се връщаш в ранните часове на съботния ден, след усещането за живот, което си имал в петък вечер и видиш, че едни малки прозорци светят и едни малки коминчета пушат – това са хората като Иван… Това да си пекар, да правиш хляба на хората е основа на всяко общество и това е една история, която засяга всички нас“, казва д-р Найденов.

Иван израства в малко селце близо до град Елена. Домът му винаги е ухаел на топъл хляб. Закуските, които приготвя, са прочути из целия Еленски балкан. През последните 10 години работи като корабен готвач.

„За мен е огромно удоволствие като се събудя сутрин в 4-5 ч. да погледна първо слънцето, в океана винаги има слънце“, споделя Иван.

На кораба приготвя предимно българска храна. Чужденците от екипажа обичат най-много неговите питки и боба по еленски.

„Моряшките кухни са снабдени с предпазители, парапетчета малки, които не позволяват на съдовете да се движат, а иначе при по-лошо време, при по-големи вълни се разхождат съдове, столове, включително и ние се разхождаме от единия край до другия“, разказва още пекарят.

Като корабен готвач Иван е обиколил целия свят. Преди година, докато плава близо до Канада, получава епилептичен припадък и разбира, че има тумор на мозъка. Транспортиран е за лечение в България.

„Иван дойде в един сив ден, но влизайки в помещението той го озари и аз го попитах с какво мога да ти помогна, защото виждам, че той е човек, който по-скоро може да ми помогне на мен по някакъв начин… Не видях да има уплашеност при него. Напротив той ми даде увереност да продължим по-нататък“, спомня си д-р Найденов.

По време на операцията двама са общували.

„Осъществява електрическа стимулация на зони от мозъка – в зависимост от това ние се решаваме дали да отстраним съответната част от тумора. Беше буден, с него общувахме, научихме много рецепти затова как се прави хляб и той след операцията помнеше всичко“, допълва докторът.

По време на пандемията Иван губи и малката пекарна, която е отворил във Велико Търново. Днес е здрав – очаква го втори живот… и  ново начало, защото отново ще опита да отвори своя пекарна – този път в Елена. Когато научава за това – д-р Найденов решава да му помогне.

Докторът пише до община Елена с молба да съдействат. Кметът Дилян Млъзев се ангажира да намери общинско помещение. „Идеята е да му помогнем да остане тук – за нас е много важно младите, а пък и другите да останат тук.  Искаме хората да се развиват,  градът да расте, да имаме препитание“, уточнява Млъзев.

Кметът остава приятно изненада от имейла на лекаря, както и от множеството телефонни обаждания, които получава след това и от други хора, които искат да помогнат на Иван.

А д-р Емануил Найденов очаква следващия си пациент, защото всяка среща в болницата е променяща не само за пациента, но и за лекаря.

Историята за топлите питки и Иван той решава да ни разкаже, защото вярва, че промяната за всичко в живота ни започва от нас самите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!