На днешния празник следва една история за възродена вековна българска традиция. Преди 5 години Мадлен Божилова напуска високоплатена работа в Дубай и се връща в Своге, за да прероди изработката на автентичната кюстендилска носия.

Сред шумата, изпълнила гориста местност над Своге, започва Пътят на коприната. Тук напролет малките черничеви дървета тъкмо разпукват зелените си листа, а с нарастването им се образува пашкул, от който се издърпва нишката за изработката на древни гайтани. Гайтани, красили фините тела на българките векове наред. 

Мадлен Божилова ни разказва как се багри вълната.

Тя е от борбените жени, които обикалят света в търсене на своето призвание. Дълги години Мадлен Божилова е проектант на ръчно изработени дизайнерски подове в Дубай и Милано, но решава да се премести заедно със съпруга си недалеч от родната къща на своите предци. На село, където преоткрива изработката на автентичната кюстендилска носия.

„Казват, че носията променя съдбата. Реших да избягам от цивилизацията и да се установя на място близо до природата. Това е мястото, където съм родена, където е израснал баща ми. Реших тук да си построя къща съвсем от началото, от самите основи до покрива“, разказва Мадлен Божилова.

За възстановяването на ценната техника за изработка на златно бикме тя получава и приза от ЮНЕСКО "Живо човешко съкровище".

Днес мечтае да предаде занаята и на следващите поколения.