Бежанският натиск в Харманли се увеличава и хората излизат на пореден протест. За какво настояват жителите на града?

„Една от причините за поредния протест, който ще се проведе днес от 16 часа, е, че ние буквално живеем в непрекъснат страх. През годините сме ставали свидетели на множество кървави инциденти с участието на бежанци с неясен произход“, обясни Иван Иванов от гражданския комитет, организиращ протестите.

В Харманли се намира най-големия бежански център. По последна информация, с която bTV разполага, там в момента се намират 1400 души. Хората обаче се съмняват в тази цифра – според тях дори работещите в центъра не са наясно, колко души го обитават.

„Преди две седмици станахме свидетели пред хранителния магазин на поредната кървава сцена. Няма упражнено насилие към жител на Харманли, но има постоянни сексуални подкани към нашите жени и дъщери. Това поражда страх и ние буквално ги затваряме в къщите си“, каза още Иван Иванов.

Той подчерта, че градът е превзет от бежанците и семействата не могат да посещават местата за отдих. Освен това бежанците изхвърляли боклуците си навсякъде.

„Нашите основни искания са реалистични и постижими. Центърът трябва да премине от отворен към затворен тип. Докато това се случи искаме защита от държавата, а именно центърът да стане от семеен тип и в него да се приемат само семейства. Надяваме се също така да се промени и вечерния час за бежанците“, поясни Даниел Грозев.