8 март 2020 година е началото на безкрайните работни дни и нощи на жестовия преводач Силвия Маринова.

„Няма как да не си го спомням този ден, завинаги ще остане в моите спомени. Бях си вкъщи и говорих с моя син по скайп. Той ме помоли да не излизам, за да съм здрава. Казах добре, няма проблем, обещавам ти и наистина го обещах с чисто сърце. Тъкмо затворих и ми се обадиха от Министерство на образованието. Казаха, че след един час ще има брифинг, на който ще се обяви пред обществеността пред какво сме изправени. Можеш ли да отидеш да превеждаш?“ – разказва в „Тази събота и неделя“ Силвия Маринова.

„Въобще не се замислих, облякох се, взех едно такси и отидох на брифинга. Не съм си мислила нито за рискове, нито за нищо. За мен беше важно, че правителството се е сетило за глухите хора и че ще им осигури този достъп чрез жестов превод и те ще знаят какво се случва“ – спомня си Силвия за 8 март.

От тогава до днес, вече 288 дни, тя е на първа линия в информационната борба с COVID-19 в помощ на всички хора с увреден слух, за които нейната помощ е жизненоважна.

„На следващия ден дойде поканата от телевизия bTV, страхотно щастие! Казах си, най-гледаната, най-голямата телевизия ще стане достъпна за глухите хора. Tе вече няма да гледат само едни картинки, ще имат достъп до нейните новини, които са наистина професионално безпристрастни, обективно отразени и така започнах. Aз си мислих, че цялото това нещо ще е за около седмица–две. А ето вече девет месеца аз имам удоволствието да съм част от тази телевизия“ – споделя Силвия.

Детството й започва в тишина. И двамата й родители са глухи, затова от малка й се налага абсолютно несъзнателно да се сблъсква с бита на възрастните.

„Имам брат, по-малък от мен с шест години, и много добре си спомням каква радост беше, когато брат ми се роди – нов член на семейството, който също чува. Всеки път, когато брат ми като бебенце се разплачеше, аз трябваше да ходя да будя майка, за да й кажа, че бебето се е събудило и за мен това е било абсолютно игра. Това е неосъзната отговорност. Когато аз самата създадох семейство, разбрах, че това е една доста сериозна отговорност“ – признава Силвия.

Целия разговор можете да чуете в LadyZone.bg