Ден на непредсказуеми протести очаква Франция. Хиляди хора ще се съберат в Париж, а се очакват и блокади на основни пътни артерии. Айфеловата кула ще бъде затворена за посетители, а има призиви в социалните мрежи и за блокиране на централния площад „Конкорд”.

Нощта доведе до ескалация на напрежението, след като радикал обяви, че ще взриви граната на бензиностанция, ако не се срещне с президента Еманюел Маркон. Мъжът беше задържан след няколко часа преговори с полицията.

Не е ясно каква е принадлежността му към Движението на жълтите жилетки, което продължава да съществува без ясно изразени лидери и говорители. Започнало като реакция срещу високите цени на горивата, негови представители вече предявяват социални и политически искания, свързани с цената на живота, действията на президента Макрон и правителството му и т.н.

Няма обаче едно обединяващо всички искане, изпълнението на което да е сигурно, че ще свали напрежението, отбелязва кореспондентът на bTV Новините в Париж Десислава Минчева. Очевидно е, обаче, че сме свидетели на недоволството на французите с ниски доходи от решенията на властта, подкрепяна от французите с високи доходи.

На този фон, фалшиви новини около „Жълтите жилетки” не липсват. Протестите миналата седмица бяха изключително масови, но за дезинформаторите това явно не е достатъчно и в социалните мрежи се тиражират снимки с огромни множества… които обаче са от ръгби мачове, митинги след атентатите от преди няколко години или от по-стари демонстрации.