Откриването и изработването на ваксина срещу COVID-19 създава напрежение между световните гиганти във фармацевтичната промишленост. Създава и надпревара между Европа, Съединените щати и Китай.

След липсата на координация в началото на епидемията, днес Европа се опитва да създаде обща рамка за страните членки, да гарантира равен достъп до бъдеща ваксина на гражданите им и да предотврати вътрешна конкуренция на нейна територия.

В битката с времето, Европа е принудена да поема и рискове и да инвестира в проекти за ваксина, без да е сигурна в крайния резултат.

В Института „Пастьор“ в Париж са били открити някои от животоспасяващите ваксини в съвременната медицина. Там и в този момент се работи по няколко проекта за ваксина срещу COVID-19.

Тази седмица стана ясно, че докато десетки научни екипи по света се състезават в откриването на спасението от коронавируса, неофициално се води и друга надпревара - кой пръв ще купи ваксината.

4 европейски страни: Германия, Италия, Нидерландия и Франция, се обединиха и предплатиха 400 милиона дози. Така предизвикаха критики на други страни членки.

Снимка: btvnovinite.bg

Европейската комисия трябваше да реагира бързо и в сряда предложи обща стратегия за европейските страни. Целта е бърз и равен достъп до ваксината за всички граждани на Съюза.

За момента се разчита на Фонда на спешна помощ, в който сега има 2,7 милиарда евро. Европейският спринт за ваксина против COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

Нищо все още не е сигурно в битката с коронавируса. Но Европейската комисия поема риска и инвестира в изследванията и в производството на различни проекти за ваксини.

Снимка: btvnovinite.bg

„Днес няма нито една държава членка, която може да се справи с това предизвикателство, каквото е коронавирусът. Само ако всички сме обединени и ако още от самото начало дефинираме обща рамка, в която достъпът до ваксина, до лечение ще е за всеки, си даваме повече шанс да успеем. Затова се радвам, че тази седмица Европейската комисия излезе с такъв координиран стратегически подход за разработване на ваксини. С него ние казваме, че сме готови да продължим да поемаме този висок риск. Защото никой няма гаранции. Ваксината може да бъде намерена, може и да бъде намерена толкова скоро. Но това, което ние искаме да кажем е, че не правим компромис с нейната ефикасност и безопасност“, заяви европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

Липсата на координация в Европа още в началото на епидемията припомни, че здравеопазването не е сред компетенциите на Брюксел. Всяка страна членка решава сама какво е подходящо за нея.

Снимка: btvnovinite.bg

„Европейският съюз не е бюрократична институция със седалище в Брюксел или Франкфурт. Да, имаме нужда от повече Европа, но и от повече европейци. Финансовите ресурси, техническата помощ се оказаха ключови в настоящата криза. Обменът на научноизследоветлски данни ще ни помогне да се справим с тази криза и с всяка друга, която ни предстои“, казва Цветелина Пенкова, евродепутат от Прогресивен алианс на социалистите и демократите.

Фредерик Танжи е сред европейските светила в изработването на ваксини. Негов е най-обещаващият проект на Института „Пастьор“ за ваксина срещу COVID-19. В основата му е отдавна доказалата се вече ваксина срещу дребна шарка. Признава обаче, че се пази от прекален оптимизъм.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма гаранция. Докато трите фази на клиничните изследвания не са приключили, абсолютно никой не може да каже дали някоя от ваксините ще е ефикасна. До този момент не съществува нито една ваксина срещу короновирус. Не ни е трябвало да измисляме такава, защото досега коронавирусите бяха лесно лечими“, казва Танжи.

Фредерик Танжи не е сигурен дали една бъдеща ваксина срещу COVID-19 ще трябва да е сезонна и да се променя всяка година, защото не се знае дали и как би мутирал вирусът.

„Това не е като историята с хлорохина. Сега вече за всички е ясно, че хлорохинът не действа. Ние, виросолозите, го знаехме още от самото начало“, казва Танжи.

Снимка: btvnovinite.bg

Френският вирусолог отбелязва, че в момента няма комуникация и сътрудничество между различните екипи, работещи върху ваксината: „Откакто започва епидемията с COVID-19, никой с никого вече не говори. Това е моята констатация. Всеки работи за себе си. Тези, които обаче най-настървено се борят да са първи, са производителите. Видяхме шефове на фармацевтични компании да сядат една маса с президенти, за да привлекат пари и да обещават успех. Това е бизнес. Изследователите сме различни и нашата работа е да се съмняваме в успеха“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Европа трябва държи фронта. Тя не беше особено единна в тази криза и това е тъжно. Европа има сили и нямаме причини да се срамуваме. В много аспекти сме по-добри от американците и в никакъв случай не сме по-назад от китайците. Особено пък в здравеопазването и в създаването на ваксини“, смята ученият.

Според Фредерик Танжи, възможно е да има няколко различни ваксини ефикасни срещу коронавируса. Но произвеждането на стотици милиони дози, според него, не е реално преди 2021 г.

Неофициално, няма конкуренция в рамките на ЕС за ваксина против коронавируса.
Институтът „Пастьор“ е кръстен на името на световноизвестния химик и физик Луи Пастор. След като открива ваксината против бяс, той заявява: „Науката няма своя родина!“.

Следете повече по темата и споделяйте вашите истории с #ЕвропаСрещуCovid19 в социалните мрежи.