Това което притеснява хората са не толкова самите мерки, а това, че те не се налагат пропорционално. Липсва яснота защо в определени сектори може едно, а в други – друго. Защо едни се затварят, а други – не, посочи в предаването „Тази събота и неделя“ адвокатът по медицинско право Мария Петрова. 

Според нея държавата не е успяла да вдъхне увереност, че се грижи еднакво за всички и, че всички мерки са в полза на общественото здраве. 

Според Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България най-добре е първо да видим кои държави не си отвориха заведенията и каква е ситуацията при тях – те са много по зле от нас в епидемиологично отношение, отбеляза той.   

„Ние сме Швеция с едни популистки затворени заведения, за да можем да кажем, че вземаме мерки“, заяви Евгени Зумпалов. По думите му посещенията в ресторантите и заведенията не увеличават случаите на коронавирус. 

„Когато се налага една мярка, тя трябва да бъде съобразена с някакви данни. Не смятам, че заведенията са основният проблем на държавата по време на пандемия. Имаше безкрайно много бизнеси, които също бяха повлияни. Недоволството идва от това, че държавата не успя да осигури еднакви възможности и помощ, на всички бизнеси, които затвори. Друг е въпросът дали тези бизнеси в миналото са били досатъчно лоялни и са дали своя принос за държавата“, коментира адвокат . 

„При нас обществени поръчки и евро програми няма, знаем къде стават най-големите измами. Ако някой не е бил лоялен, за това си има държавни органи“, отбеляза в отговор Евгени Зумпалов. 

„Тази мярка с 24 лв. на ден беше обявена в края на октомври, а тепърва започват да се получават тези пари. Протестното отваряне е само идея, за сега категорично решение има само за протеста, който сме обявили като концерт – дискотека пред Министерския съвет“, заяви Зумпалов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!