Вече 2 седмици сме затворени вкъщи заради противоепидемичните мерки.

Между хола, кухнята и спалнята - работим, почиваме, готвим, чистим, учим с децата си, тревожим се за здравето си и за бъдещето.

А това води до конфилкти. Седмиците на карантина в Китай, например, доведоха до напрежение между романтичните партньори - броят на молбите за развод бележи бум.

„Да бъдем заедно с другия, особено когато имаме деца, е истинско предизвикателство в момента. Защото проблемите, които сме „замитали“ настраним, докато ходим на работа или сме имали други занимания, всъщност сега виждаме от кого сме придружени“, заяви психологът Елена Димитрова-Ангелова.

За „Тази събота“ тя обясни, че всички двойки, които са започнали своята връзка наскоро се радват на това, че ще прекарват цели дни заедно. Но според нея партньорите, които са заедно от дълго време или имат тлеещи проблеми, са ужасени в момента.

По думите ѝ конфликтите могат да бъдат изразени навсякъде в домакинството, когато няма ясно поставени граници.

„В тази ситуация е по-добре да бъдем активни, отколкото реактивни. Ако ще бъдем работещи хора вкъщи, нека ясно да начертаем границите, така че да се чувстваме добре. Всеки от партньорите да обясни какво му е нужно, за да се чувства добре и да си свърши работата“, обясни психологът.

Ангелова смята, че ситуацията в момента не е естествена и е нормално хората да са напрегнати. Тя обясни, че е по-важно да се знае какво ще се случи с обществото след края на режима.

Експертът подчерта, че е важно да назоваваме чувствата си. Според нея по този начин и партньорът ще се отвори , а така ще се комуникира по-открито.