Интересна тенденция след пандемията от COVID-19 в Германия е, че все по-често млади хора напускат страната.

Българинът Тодор Иванов пристига в Германия преди 9 години, за да учи медицина. Сега трупа опит като личен лекар в Берлин. Мечтае един ден да се върне в България и да открие собствена практика. Причината – връзката му с родината, както и повече възможности за кариерно развитие.

Никол Узкоаз напуска Германия за първи път по време на следването си, когато става част от доброволческа програма във Виетнам. Не изключва възможността един ден отново да замине за чужбина.

През 2022 г. рекорден брой германски граждани са напуснали федералната република. Каква е причината?

„Мауер прак“ (в превод „Паркът край стената“) е едно от местата, през които някога е минавала Берлинската стена. Символ на разделениeто между Изтока и Запада, сега тук се събират младежи от цял свят.

Бих си представил отново да напусна Германия. Не мога да кажа точно за колко време, но високите данъци тук наистина са проблем.

Към момента в Германия има недостиг на квалифицирана работна ръка в над 200 професии, сред които медицински персонал, ИТ-специалисти, строителни работници. Провинции в Северна и Южна Германия, сред които Меклембург Предна Померания и Бавария са отбелязали най-голям недостиг на специалисти за 2022 г.

А Германските власти въвеждат нови законови реформи, които имат за цел да облекчат наемането на квалифицирана работна ръка извън Европейския съюз, като по този начин се надяват да запълнят дупката в пазара на труда.