Лятото е време за дълго чакана почивка, пътешествия, море – за повече пълноценно време с човека до нас. Оказва се обаче, че точно този период води често до раздяла между партньорите.

Британско изследване сочи, че 79% от двойките имат най-малко по два големи конфликта по време на отпуск, а други 62% се карат ежедневно. Адвокатите по семейни дела пък регистрират скок на разводите през септември.

„Така се получава, защото не си решаваме конфликтите в двойката своевременно, не се засичаме, не си говорим достатъчно. Забравяме да видим от кого сме придружени и когато в един момент, се окажем с този човек за много време заедно, се оказва, че има много неизгладени неща между нас”, коментира психологът Елена Димитрова-Ангелова.

Други причина може да е фактът, че един от партньорите продължава да работи, докато двойката е на почивка. Проблем е и идеализираната представа за този период, казва още психологът.

По думите ѝ по-често по време на отпуск се стига до конфликт между двойки с по-голям стаж заедно, при които има много натрупвания. Още по-трудно е, когато има и деца.

Вижте повече във видеото!