Традиция е по нашите географски ширини определени сюжети да се превръщат в саги. Следим сагата с преместването на украинските бежанци от хотелите в държавните бази във вътрешността на страната.

Вчера областният управител на София-град Иван Кючуков първо забрани напълно, а след това разреши само след заявка журналистите да могат да разговарят с бежанците, настанени в държавни сгради в столицата. Той забрани да се снимат и какви са условията в местата, в които са настанени украинците.

Част от мотивите за забраната са „заради необходимостта от осигуряване на спокойствие, с оглед нормално и безпроблемно пребиваване в средството за подслон, както знаете хората са и без това достатъчно травмирани“.

От Министерството на здравеопазването разрешиха на bTV да снима, но от екипа на Иван Кючуков казаха, че това може да се случи само след предварителна заявка на медиите.

Само ден преди това обаче екип на bTV беше допуснат да снима какви са условията преди да се настанят украинските бежанци.

Екип на bTV е успял да разговаря с украински бежанец, настанен в общежитието на Националния център по обществено здраве и анализи в ж.к. „Стрелбище“, който е заявил, че условията са добри и стаите му харесват.

В област Стара Загора такъв проблем няма. След кратка комуникация с пресцентъра на АПИ екип на bTV е допуснат да снима в базата им, където са настанени украински бежанци.

„Условията за живот са много добри. Много ни харесва, тихо е, уютно е“, разказа една от настанените в базата.