Деца заменят липсващия персонал по морето. Драстичен скок на търсенето на непълнолетни за работа по морските курорти, отчитат от Инспекцията по труда в Бургас.

Това лято кризата с намиране на персонал е още по-голяма, а изискванията са сведени до минимум, оплакват се работодатели по Черноморието.

В Бургас все още има обявени близо 1600 свободни работни места, свързани с туризма. 1/3 от тях са за Слънчев бряг. Във Варна още се търсят над 1000 сезонни работници.

Снимка: bTV

Според бранша обаче липсващият персонал по курортите е поне няколко пъти повече. Голям недостиг има при всички позиции - камериерки, сервитьори, готвачи, работници в кухнята, бармани рецепционисти.

Средната работна заплата за лято 2022:

  • сервитьори и бармани, както и камериерки ще получават по 900 лв на месец.
  • рецепционистите – 1200-1300
  • готвачите – 1500 лв. на месец

Според хотелиери заплата е увеличена с около 20% като се осигурява допълнително изхранване, нощувка и транспорт до хотела.

В разгара на сезона търсенето на персонал тече с пълна сила, дори за плажни заведения в самия Бургас.

"Набираме хора от цяла България, както се казва, отвсякъде търсим хора. Не може да изискваме много неща. Изискванията паднаха до страшен минимум!, казва Веселин Алендаров - управител на заведение.

Снимка: bTV

В хотел в Несебър работят около 600 души. И докато една част от персонала са запазени дългогодишни кадри, масово работещите са току-що завършили ученици или студенти. Дни след абитуриентския си бал във Френската гимназия, Димана застава за първи път на рецепцията.

"Работата е лесна на рецепция, защото харесвам да си говоря с хора, харесвам да използвам други езици и да помагам на хората, когато имат някакъв проблем. Като заплащане също доста ми харесва. Удовлетворена съм със сигурност, не мога да се оплача", казва Димана Белчева.

Снимка: bTV

"Полагаме доста усилия, за да ги обучим на дисциплина най-вече и да спазват работното време. Някои не си носят униформите, успали са се след дискотека - такива съвсем напълно нормални неща за техните години", казва управителката на ресторант Десислава Ангелова - управител на ресторант.

Според шефа на аниматорите - италианец, успешната формула да не останеш без персонал, е да го търсиш от рано и да му предложиш добри условия.

"Може да не можеш да намериш човек с шест езика, но с английски в България не е толкова трудно. Почти всички деца говорят английски много добре", обясни Салваторе Каллея – шеф-аниматор.

Снимка: Аз, репортерът

"Основното нещо в нашия занаят, както казва един колега, е хората да могат да се усмихват. След като си усмихнат, 99 на сто от проблемите са разрешени". Разказва Любо Липчев, който е управител на хотелски комплекс.

22 хотела в Албена вече са отворени. Наред с българите, в курорта работят и чужденци.

Чужденците заемат позиции, за които владеенето на български не се изисква. А заплатите на всички са увеличени с около 20 на сто.

Над 1300 деца са поискали да работят лятото в Бургаско.

"Има сериозен скок в търсенето на непълнолетни като работна ръка, което за мен е индикация, че пък липсват пълнолетни граждани", казва Павлин Васков – директор на Инспекцията по труда - Бургас.

Наемане без трудов договор и дълъг работен ден са най-честите нарушения.