Близки на убития Илиян Иванов след празненство в столичния квартал “Люлин” излизат на протест. Причината е, че искат справедлива присъда.

Преди дни обаче близки и приятели на Илиян са привикани в кварталния полицейски участък.

Нощта на 9-ти срещу 10-ти януари 2022 г., Илиян и група приятели празнуват със заря раждането на дете, на футболно игрище в близост до блок 225 в столичния квартал “Люлин”. Заради шума се стига до саморазправа. Илиян е намушкан с нож от свой съсед. Минути по-късно 32-годишният мъж умира.

“Научих на следващият ден сутринта като станах, видях постове на мой приятели. Познавам го от 7-8 годишен, което ще направи към 24-25 години. Илиян беше уникален човек. Да ви кажа честно, не защото е бил мой приятел, който и да питате няма да каже лоша дума за него. Винаги е гледал да помогне”, разказа Атанас Запрянов.

Заподозрян за убийството е Денис Ал Гази, които живее в блока срещу игрището. Денис бяга от мястото на престъплението. Два дни полицията го търси, защото е в неизвестност, а на третия ден сам се предава.

Софийският градски съд на 14 януари 2022 г. наложи най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража на 23-годишния обвиняем за убийството в Люлин.

Версията му пред Софийския градски съд е, че е действал в защита.

Година по-късно, Апелативният съд налага по-лека мярка за неотклонение домашен арест, а защитата на обвиняемия иска отвод на прокурора.

Приятелите на Илиян организират утре протест за справедливо наказание за убийството. И разказват, че са се сблъсквали със задържания Денис много преди фаталния инцидент.

Атанас Запрянов разказва, че той го е заплашил с убийство.

“Сега те отново го пускат да си бъде вкъщи. На 30-40 метра, което в момента не го спира да слезе, както е направил с Илиян и го е заклал на това игрище, да заколи и мен. Това за мен не е нормално”, каза той.

“Естествено, че се притесняваме, както казах той вече ме е заплашвал с убийство. Извършва убийство, нищо не му пречи да направи още едно убийство”, добави Запрянов.

23-годишният мъж е осъждан и преди за притежание за наркотици.

Настоявам да получи адекватна присъда от 30 г. нагоре. Всичко по-малко е смешно, смята той.

Близки на Илиян казват, че са привикани в кварталния полицейски участък и са им връчени призовки, защото организират мирни протести. Тези призовки са по сигнал на бащата на Денис.

Изпратихме въпроси до пресцентъра на Министерството на вътрешните работи каква е била причината приятелите на Илиян да бъда предупреждавани и по чий сигнал се е наложило да бъде разговаряно с тях, както и дали има официален акт, с който да им е наложена санкция. До днес не получихме официален писмен отговор.

По телефона от пресцентъра съобщиха, че с организаторите е разговарял кварталният инспектор, но от пресцентъра на МВР не са се свързали с инспектора и не знаят каква е причината за този разговор.