Без емблематичния си Празник на черешата остана Кюстендил заради опасността от коронавируса. Местната управа прецени, че стотиците берачи, дошли от цяла България могат да бъдат опасни за здравето на хората, традиционно идващи на празника.

Въпреки това в село Николичевци например подредиха пъстра изложба, посветена на плода.

„Всеки може да дойде да види, ако иска“, казват организаторите.

Берачи от близо и далече са пръснати из черешовите масиви. Местните спазвали правилата, чуждите- не, твърди кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Разголени, без маски, тикат ни се в лицето, не спазват дистанция, арогантно, с джапанки, изобщо всичко, което не съответства нито на здравна етика, нито на елементарна култура“, казва Паунов.

Ромската махала, сочена за център на заразата, е строго пазена.

Снимка: btvnovinite.bg

Проблем има и с цената на черешите. Оттук тръгват евтино, но по пазарите поскъпват многократно.

Снимка: btvnovinite.bg

„Оттук продукцията се изпраща от 80 ст. до 1,50 лв., някъде може случайно и 2 лв. да има, но това е рядко. На тая цена ги взимат прекупвачите и искат онова, което е невъзможно, като чели хората са машини да калибрират всеки плод и да го поднесат, за да спечели“, казва проф. Димитър Домозетов, собственик на черешови масиви.

Въпреки проблемите и отменения празник, местните читалища все пак почетоха празника на черешата. В село Николичевци например подредиха пъстра изложба.