Богата програма от любими музикални произведения е подготвил виртуозният цигулар Веско Ешкенази за дългоочакваната си среща с публиката. С концерт той най-накрая ще отпразнува на сцената своята 50-годишнина.

Юбилейният проект ще представи за първи път разказ за „Музите на цигуларя“ в една вдъхновяваща симбиоза между музика, поезия и театър, а Мартин Пантелеев – братът на Веско Ешкенази, ще дирижира оркестъра на Плевенска филхармония.

Снимка: btvnovinite.bg

Братята Веско Ешкенази и Мартин Панталеев разказаха в „Тази събота“, че не носят различни фамилии. Весо уточни, че като млад цигулар започва да се представя с фамилията на майка си, по препоръка на своят мениджър – заради благозвучието. Така фамилията му се превръща в псевдоним.

Те обясниха, че заради пандемията не са се виждали доста време. Споделиха, че нямат търпение да се качат заедно на сцената, защото не са свирили в тандем повече от година. Братята разказаха за най-емоционалните си детски спомени, как са се запалили по музиката и са превърнали хобито си в професия.

„Аз исках да ставам шофьор на такси, боклукчия. Моите родители очакваха да кажа пианист, цигулар, кларинетист, а аз – искам да събирам боклука. Веско от ранните си години беше много дисциплиниран, свиреше между 6 и 8 часа на ден, което за мен беше абсурд, но от него се запалих по класическата музика“, разказа Мартин.

Снимка: btvnovinite.bg

Юбилейният спектакъл ще бъде представен на 8 юли във Варна, 12 юли в Бургас и на 14 юли в Пловдив.

„Мартин освен в ролята на диригент – и ще свири. Плевенската филхармония и Койна Русева ще бъдат с нас. Подготвили сме много изненади. Специален гост ще бъде Люси Дяковска. За нас ще бъде много емоционално“, обясни Веско.

Какви са бъдещите им планове - вижте във видеото!