За втори път НАСА отложи изстрелването на супер ракетата до луната. Проблемът се оказа теч на водород, който е установен по време на зареждането на резервоарите.

На борда няма да има космонавти. Целта на НАСА е чрез изстрелването на най-мощната ракета е да се възстанови програмата за Луната.

Предстои ракетата да бъде преместена от стартовата площадка в специална сграда на НАСА, където да се извърши инспекция и ремонт. Специалистите предполагат, че ако проблемите с течовете на гориво не бъдат отстранени, изстрелването на ракетата SLS може да има значително отлагане.

През септември са предвидени 14 възможни дати за старт, 11 през октомври, 12 през ноември и 11 - за декември. Напълно нормално е да има технически проблеми на една космическа ракета, особено когато е най-мощната, създавана някога. През десетилетията НАСА е загубила десетки астронавти заради технически аварии.

Но когато проблемите бъдат отстранени, 2 минути след изстрелването, ще видим ускорителите падат в Атлантическия океан. 8 минути по-късно това ще се случи и с оранжевата, основна степен на ракетата, щом от нея се отдели капсулата "Орион".

90 минути след изстрелването междинната степен заедно с капсулата трябва да обиколи Земята още веднъж, преди да изгори при падането си в атмосферата. Когато успешно се случи и това, капсулата "Орион" ще се насочи към Луната. А отделните стадии от изстрелването ще бъдат заснети и излъчвани на живо с помощта на камерите, разработени от българина инж. Петко Динев.