В Пловдив вече трети ден тече един от най-мащабните арт фестивали на годината - "Нощ на музеите и галериите - Пловдив". Той започна в петък вечерта и ще продължи и тази нощ, като включва 130 арт събития, изложби и пърформънси. 

С древен магически ритуал на Римския стадион започна тазгодишното издание на "Нощ Пловдив". Арт пърформънсът  е дело на американския художник Ел, който провокира публиката с медитативни практики и сказания за далечни места от  Вселената.

Снимка: btvnovinite.bg

На залез слънце Ел и още седем жени от Пловдив влязоха в ролята на древни оракули, които смесват цели 11 измерения.

В Античния театър пък час преди полунощ зрителите бяха омагьосани от мащабна мултимедийна творба, прожектирана върху контурите на древното съоръжение.

Снимка: btvnovinite.bg

Хиляди пловдивчани и гости на града се насладиха на мистичната атмосфера на Небет тепе, насред което беше паднала огромна Луна – специален подарък от италианския град Матера. Хиляди заляха улиците на Стария град.

Снимка: btvnovinite.bg

В галерия „Капана” бяха изложени творби на забранявани през социализма български художници от 70-те и 80-те, които използват авангардни техники, характерни за днешната дигитална епоха.

В културния дом "Борис Христов" гостуваща фотографска изложба от Полша  малко известни детайли за профсъюза Солидарност и падането на комунизма.

Снимка: btvnovinite.bg

Шоуто на bTV „България търси талант”, което се завръща в ефир тази вечер от 20 ч., също стана част от фестивала, за да напомни, че талантът е навсякъде и се проявява в най-невероятни форми.