Джан Хаофън е шеф готвач от Нинбо. Населението на този град се равнява на цялото българско – над 7 млн. души.
„Китайската кухня е изключително богата. Тя се разделя на 8 големи вида, като всеки от тези видове има подвидове. Аз идвам от град Нинбо. Кухнята на Нинбо принадлежи към кухнята на провинция Джъ Дзян. Тя се разделя на три подвида, един от които е от Нинбо. А това, което най-често приготвям, е един от специалитетите на град Нинбо – риба, завита в соеви кори.
Сега, докато бях в България, приготвях китайска кухня с ваши местни продукти и откривам, че всичко, което ядем в Китай, може да бъде приготвено тук по също толкова добър начин”, казва китайският готвач.
Той обаче ще ни покаже и специална китайска закуска – палджи. Тестено изделие с месо, защото при тях закуската е много важна и често по-мазна за повече енергия през деня.
За плънката са ни необходими 500 гр свинска кайма, 1 грам джинджифил и 1 грам пресен лук, нарязани на ситно. 1 с.л. вино за готвене, 3 с.л. соев сос, 5 гр. сусамово олио. Всичко продукти се смесват.
„Ако трябва да обобщим – китайската кухня се дели най-общо на южна и северна. Тъй като в юга се радват на изобилие от морски дарове. Предимно кухнята включва морски дарове. А на север, това, което е специфично е, че кухнята включва най-вече тестени изделия, като всеки район на Китай си има своя специфична кухня. Така например в Гуандун се използват и по-особени видове меса, но от природозащитна гледна точка правителството започна да защитава тези редки видове и някои от специалитети вече не се готвят”, уточни шеф Джан Хаофън.
За тестото пък ни трябват 500 гр брашно, 8 грама мая, 4 грама сода, 4 грама захар и 270 милилитра вода. Много е важно да се спазват точните грамажи, за да се получи добре.
Вижте повече във видеото!