За пореден път зрители сигнализират за липса на Вентолин. Лекарството е незаменимо средство за лечение на белодробни проблеми при децата.

Въпреки извънредните доставки, които Министерството на здравеопазването осигури през януари, медикаментът липсва. Вариантите са родители да го поръчат от чужбина или да го купят от Турция.

Лекарството няма еквивалент и липсва в цялата аптечна мрежа.

„Ние сме детски пулмолози. Всеки ден по минимум 10-20 деца имат нужда от Вентолин. Без него лечение няма. Като стане много зле положението единствената алтернатива на тези деца е да влязат в болница, но също не знам в болниците как е положението. И там количеството е оскъдно“, посочи д-р Милена Янкова, детски пулмолог.

Снимка: bTV

Проблемът с недостига е известен още от декември месец 2022 година. Тога от Министерството на здравеопазването поискаха извънредни доставки за лекарствени продукти, за които са постъпили сигнали.

В съобщение на ведомството се посочва, че над 5 хил. флакона са доставени на 23 декември, а 10 хил. опаковки – през януари 2023 г.

Снимка: bTV

Въпреки това фармацевтите говорят за недостиг от месеци.

„За тази година не съм виждала Вентолин. И аз се питам защо", коментира Мая Попова, магистър-фармацевт и собственик на аптека.

Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов доставките трябва да се увеличат двойно, за да се ограничи липсата.

Снимка: bTV

„Идват количества, свършват. Търсенето е голямо“, добави той.

На въпрос на bTV защо лекарството липсва от  Българска асоциация на търговците на едро с лекарства, казват, че производителят временно е преустановил доставките на препарата, поради „глобални производствени проблеми“ и уверяват:

„Планирана е доставката на 24000 опаковки на 31.03.2023г. Създадена е организация за бързо разпространение в аптечната мрежа и се очаква лекарствения продукт да е наличен и достъпен за пациентите на 03.04.2023г. Очакват се регулярни доставки”.

Снимка: bTV

„За Вентолина има затруднение в цяла Европа. Въпреки това имам уверение за получаване на количества. От следващия месец ще получим много големи количества на Пулмикорт, който също беше голям проблем само, че не под същото търговско наименование, но със същата генерика и със същото съдържание“, обясни министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

Снимка: bTV

Изпълнителната агенция по лекарствата изпрати писмена позиция до bTV, в която уверява, че 24 хиляди опаковки Вентолин ще бъдат доставени, като своевременно ще бъдат разпределени към търговци на едро и в аптеките.