За първи път в България се проведе Европейски конгрес по роботизирана хирургия, организиран от Медицинския университет в Плевен. По време на форума в аулата на Софийския университет "Свети Климент Охридски" на живо бяха демонстрирани две 3D операции.

Първата показа прилагане на Хайфу технология от екипа на доц. Д-р Добромир Димитров. Това е метод, чрез който без разрези и кръвозагуба и с минимален риск от инфекции се стопяват тумори в човешкото тяло.

Снимка: btvnovinite.bg

Втората представи робот-асистирана операция, която извърши екипът на проф. д-р Григор Горчев. При нея той отстрани злокачественото образование в организма на жена с рак на шийката на матката.

Благодарение на 3D формата всички присъстващи имаха възможност да погледнат през очите на хирурга. На конгреса присъстваха над 300 специалисти от Европа и Америка, които също се запознаха и с най-новите технологии в сферата на медицината. Организирането на този форум в България беше спечелено от Медицинския университет в Плевен преди четири години на европейски конгрес в Париж.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента съвременната хирургия е в 3D формат, което позволява по-добра визуализация на тъканите, по-добра ориентация и много добра анатомия, което е много съществено”, обясни в „Тази сутрин” проф. д-р Григор Горчев, медицински управител на болница „Св. Марина” в Плевен и почетен ректор на Медицинския университет в Плевен.

„Вече имаме нов образ на хирурга. Той трябва да има определени качества – да работи в екип, да работи сам в иднивидуална среда, да има много добра зрителна и пространствена памет, както и да има добра връзка глава-ръка. Това са много важни неща и има специални системи, които тестват тези качества на бъдещите хирурзи”, обясни още професорът.

По думите му роботизираната хирургия има огромни предимства, но при определени условия, защото не при всеки пациент тя е възможна.

„Не трябва да говорим за роботиката като отделна насока в медицината. Говорим за двата интелекта – изкуствения на робота и естествения на хирурга. Двата работят заедно и тогава се получава самата. Това е интелектуална бомба, която се вкарва в самия проблем по време на оперативната интервенция”, обясни проф. д-р Григор Горчев.

През последните години в България е започнал подем по отношение на високите технологии в медицината, допълни той.

"Никой не може да спре развитието на медицината и новите технологии. Проблемът обаче е, че в момента духовната революция изостава за разлика от техническата. Това е, което ме притеснява", на мнение е проф. д-р Григор Горчев.