По-малко от месец остава до концерта на Deep Purple на 14 юли в рок фестивала в долината на виното. Срещаме ви с „доброто момче в групата“ Дон Еъри, който е женен от 47 години и има 3 деца.

Той е свирил с някои от най-големите рок легенди на нашето време – Ozzy Osbourne, Judas Priest, Whitesnake, Rainbow, Brian May и Andrew Lloyd Webber.

Има пет внучета, обича да слуша Прокофиев и да се занимава с градинарство.

„Много добре си спомням самостоятелния ми концерт в Пловдив миналата година. Спомням си и разговор с Джон Лорд, който ми каза как веднъж се съгласил на участие в Пловдив само, защото харесвал как звучи думата. И като чул, че има място с това име, казал: „Обезателно трябва да свиря там“, каза Дон Еъри.

„Винаги е приятно да отидем до София, имали сме и няколко концерта във Варна. Даже съм ходил на един местен фестивал, но не мога да се сетя името - бях с моята група. Очаквахме около 500 души, а дойдоха около 20 000. Свирихме на градския площад. Беше огромна изненада“, добави той.

Еъри прекарва последните 30 години по турнета с най-големите британски рок банди. Споделя, че вокалистите обикновено са много дисциплинирани хора, противно на очакванията.

На първата среща с Ози Озборн пият чай.

Снимка: Getty Images

„Е, да, Ози има невероятна репутация. Отчасти заслужена. Да, той може да бъде много нестандартен, ексцентричен на моменти, но аз пътувах с него по турнета почти 4 години. И за това време той пропусна едва 2 или 3 концерта. На единия просто отказа да се качи на сцената, абсолютно без причина. Даже май го направи само, за да подразни Sharon, а не защото не беше в състояние да излезе“.

„Другите пъти винаги сме били навреме. Оставете имиджа настрана, механиката на турнетата, това да стигнеш от един град до друг, е такава, че ти наистина трябва да си на себе си, да си адекватен. Трябва винаги да направиш хубаво шоу. Тръгваш си от гримьорната на концерта час след полунощ, после обратно в хотела, вече е станало 2, и в 9 трябва да си станал, за да си оправиш багажа и да потеглиш отново. Свикваш, но е за всеки“, коментира Дон Еъри.

Цялото интервю с легендата в поредицата „Насреща Петя Дикова“ – гледайте във видеото.