Рекорд в контрабандния трафик на пари регистрират на границата с Турция. Само за шест месеца на ГКПП "Капитан Андреево" митничарите са конфискували недекларирана валута за 13,3 млн. лв.

В рамките на 30 часа тази седмица на ГКПП „Капитан Андреево“ влизат микробус и тир, всеки от които с укрит допълнителен товар от по над половин милион британски паунда.

„При единия случай превозното средство е тръгнало от Великобритания , при втория от Германия. Шофьорите казват, че това са лични средства, предадени им от техни близки и ги пренасят в Република Турция. Не ги декларират, защото при деклариране трябва да посочат техния произход“, обясни н-к МП " Капитан Андреево" Георги Господинов.

Паричните пратки пътуват за  Турция, както всички общо 16 задържани от началото на годината за рекордните общо над 13 милиона лева . Всяка от недекларираните суми е добре укрита

Най-често парите се укриват или в агрегатите, или в кухините, с които разполагат транспортните средства.

В митницата няма данни  контрабандните пари да са придобити от  престъпна дейност. Но това не освобождава преносителите им от отговорност – съдебна или административна. Според закона суми над 10 000 евро задължително се декларират на границата.