Софийската опера и балет отново на 4 сцени това лято. На езерото Панчарево на 9 юли за втори път ще се открие летния фестивал "Музи на водата". На летния понтон на езерото за пръв път в България ще бъде поставена операта „Жената от езерото“ на Росини.

„Трима мъже влюбени в една дама и тя трябва да избере този, който е най-достоен за нея“, така акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера, описва сюжета на „Жената от езерото“. „Мистика, романтика, модернизъм, хармония на чувствата, страсти. Това е заложено в драматургията на Росини, която желаем да оживее на нашият летен понтон.“

Тъй като мястото на действието е Шотландия, има сцена, в която клановете се готвят за битка с краля Те се събират на една поляна, предвождани от един оркестър от шотландски гайди. В ролята на краля ще превъплъти аржентинецът Франсиско Брито.

„Аз съм от Аржентина, но живея в Европа от 17 години, по-специално в Италия. В България съм за първи път и съм щастлив да бъда тук“, разказа оперният певец. „Усещането тук е много силно. Историята, която разказваме за жената от езерото, сякаш е написано точно тук за това невероятно езерото в Панчарево. Вълнувам се.“

Операта е част от летния фестивал "Музи на водата", който се провежда във водите на панчаревското езеро за втора поредна година. Тази година върху 80-тонния понтон е изградена много по-голяма сцена – предизвикателство за целия екип на Операта.

От 9-ти юли до 5 септември тук ще бъдат поставени и вече познати и обичани заглавия като "Кармен", "Аида", "Мадам Бътерфлай", мюзикълите „Мама Мия“ и „Шрек“. Сред балетните заглавия са Лебедово езеро и Дон Кихот. В дните на фестивала има и организиран транспорт, специално за програмата на операта.