В „Ню Бояна филм студио“ от днес започва трудова борса за избягали от войната в Украйна, които желаят да си намерят работа у нас. Трудовата борса ще се провежда всяка събота.

„Замислих се как кризата в Украйна влияе на киноиндустрията, кой се занимава в момента с бизнес. Това е последното, за което трябва да се грижим в момента. Реших да мисля какво може да се направи – транспорт и настаняване са първите неща, които са необходими на един бежанец и след това някакво връщане към нормалността. Говорих с колеги и направихме трудова борса“, обясни пред bTV изпълнителният директор на „Ню Бояна студио Ярив Лернер.

Снимка: bTV

Към инициативата се присъединяват посланикът на САЩ в България Херо Мустафа се, Фондация „Америка за България“, Американската търговска камера в България, Американският университет в България, Американският колеж в София, Детският научен център „Музейко“ и редица други организации в помощ на бягащите от войната лица и семейства.

„Очакваме да се намери добър форум, където търсещите работа да се устроят и да получат регистрация като бежанци. Има чудесни фирми в България, които могат да предложат заетост“, добави Лернер.

Снимка: bTV

Американският посланик у нас заяви, че посланието на инициативата е „Единни с Украйна“.

„Посолството на САЩ в България се гордее да бъде част от тази инициатива, да помогне на невинните семейства, които бягат от родината си, защото са жертва на една неоправдана война. Искаме да покажем, че сме на тяхна страна. Изключително горда съм да видя колко много българи отварят вратите на домовете си. Винаги съм знаела, че българите са много гостоприемни хора, но сега това, което ни предлагат, е наистина много трогващи. И хотелите отварят врати“, добави Херо Мустафа.

Платформата „Заедно с Украйна“ цели да предостави подкрепа на разселените от Украйна лица, които вече са в България или планират да пристигнат в страната, с намирането на жилище и работа, предоставянето на дневни грижи за децата, адресиране на образователните нужди и други форми на помощ. В ще намерите информация за всички наши текущи инициативи и данни за контакт.

Вижте повече във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!