Началото на лятото е най-подходящият сезон да се изкачиш на Върха на света – Еверест. С всяка година все повече са желаещите да усетят екстремните условия на 8800 метра надморска височина. На алпинистите обаче се налага понякога да стоят с часове неподвижно, а това е крайно опасно – 11 души загинаха от измръзване само през този сезон. 

Те търсят приключения на едно от най-недостъпните места в света, но се натъкват на стълпотворение от хора. А понякога намират там и смъртта си.

„Това тук е като надбягване със смъртта. Чака се на огромни опашки. Има хора, които не се подготвени за подобно изпитание, но въпреки това се опитват да достигнат върха, за което заплащат с живота си. Стана много лошо и хората трябва да се замислят”, казва алпинистът Риза Але.

Причините за тези опашки под най-високия връх на света са много. Издават се все повече разрешителни, а месеците, през които е възможно да се изкачи върхът, са малко.

Когато в продължение на часове стоят на 8800 метра надморска височина, редица алпинисти достигат предела на своите възможности.

Робин Фишер е един от 11-те алпинисти, които загинаха само през този сезон в подножието на Монт Еверест. По време на изкачването той казва, че задачата му се е оказала „неочаквано тежка”.

Най-опасни са задръстванията в зоната на смъртта около „Стъпалото на Хилари” – последното  голямо препятствие по пътя към върха.

Но вместо да ограничат броя на алпинистите, властите искат да поставят бариери за безопасност.