По-малко от 24 часа остават до началото на изборния ден. Утре ще се проведат петите поред извънредни парламентарни избори за последните две години. На тях ще можем да гласуваме и с хартиени бюлетини, и с машини. Как се подготвя една избирателна секция в София?

Всички материали вече са налице. Дойдоха машините, както и бюлетините. Задължително е да сме поне четирима души, за да се приемат документите. В момента се прави проверка на всички телефони и машини“, каза секретарят на 31 СИК Валерия Петрова.

Тя допълни, че се проверяват и обособените зони за гласуване с хартиени бюлетини. След това ще бъдат подготвени и бланките, които ще се залепят върху вратите. В 119 СУ е забранено да се лепят изборни книжа по стените в коридорите.

„Засега всичко върви нормално. Не виждам начин процесът по гласуването да се забави. Миналата година в нашата секция се гласуваше с машина. Това затрудни малко по-възрастните хора. Но сега те ще могат да използват хартиените бюлетини“, обясни още Валерия Петрова.

Тя уточни, че ако машина се счупи, председателят на секцията се обажда и устройството се подменя веднага. От ЦИК обаче уточняват, че машините не се сменят – ако тя се счупи, гласуването продължава само с хартиени бюлетини.