Наказанието за шофьор, причинил смърт на пътя под влияние на наркотици е между 3 и 15 години затвор.

Един от многото примери за войната на пътя е от декември 2015 г. 27-годишен мъж прегази и уби на място с луксозния си джип 70-годишен пешеходец в Пазарджик.

Назначената експертиза установи, че в момента на удара превозното средство се е движело с 84 км/ч.

Снимка: btvnovinite.bg

Иван Янакиев беше осъден на 3 години и половина затвор, като присъдата беше потвърдена от Върховния касационен съд. Преди катастрофата Янакиев е бил с отнета книжка заради шофиране под въздействие на амфетамини.

„Беше му върната книжката точно един месец, преди да убие баща ми. Беше му отнета за половин година. Това е смешно за употреба на наркотици“, категоричен е синът на убития пешеходец Еленко Лазаров.

До фаталния удар на пътя Иван Янакиев има зад гърба си 15 административни наказания за движение с превишена скорост.

Еленко смята, че ако гражданин бъде хванат в нетрезво състояние или под влияние на наркотици – да му бъде отнета книжката за минимум 5 години, както и автомобилът в полза на държавата.

Снимка: btvnovinite.bg

Еленко успява да издири запис от охранителни камери, заснели прелитащия джип на Янакиев малко преди фаталния удар.

„От едната камера до другата камера в този сервиз той преминава 100 метра за по-малко от 3 секунди“, коментира Еленко.

Снимка: btvnovinite.bg

А адв. Хари Хараламбиев е категоричен, че сблъсъкът е бил непредотвратим. Еленко Лазаров смята, че присъдата за убиеца на баща му е нищожна.

„Доколкото разбирам, той в момента работи в затвора. Това означава, че ще го пуснат по-рано. Което е смешно“, споделя той.

Снимка: btvnovinite.bg

Синът на загиналия пешеходец призовава -  убийството на пътя след рецидив или употреба на алкохол и наркотици, трябва да бъде класифицирано като „умишлено“ от закона и ефективните присъди – чувствително увеличени.